top of page
Kinderen voorbereiden op het overlijden van een dierbare. Ik bied graag mijn ondersteuning

Helaas ontkomen ook kinderen niet aan het nemen van afscheid. En soms komt een afscheid, soms al op jonge leeftijd.  Afscheid nemen van een ouder, grootouder, broer, zus of iemand anders die dichtbij het kind staat. Hoe doe je dat en hoe bereid je je (klein) kind daar op voor?

 

Wees duidelijk dat er iemand dood gaat. Hou deze informatie niet weg of verstop het niet in een verhaal of sprookje. Wees eerlijk over wat er aan de hand is. Wanneer je weet dat iemand ongeneeslijk ziek is, stel het gesprek over het overlijden met een kind dan niet te lang uit. Door er op tijd over te beginnen, kun je er de aandacht, liefde en tijd insteken.

 

Lees je dit als ouder of grootouder en heb je zelf het vreselijke nieuws gekregen dat je komt te overlijden,

En ben je misschien al bezig met het vormgeven van je eigen afscheid en wil je je (klein)kinderen hierop voorbereiden en bij betrekken,? Dan kan en wil ik je daarbij graag helpen en ondersteunen.

 

Door kinderen te vertellen wat er gaat komen, komen zij niet voor verrassingen te staan. Het kan jezelf rust geven als je weet dat je (klein)kind goed geïnformeerd en voorbereid is als het moment dat je dood gaat echt gekomen is.

Je kunt er samen over praten:

- Wat gaat er gebeuren als je dood bent? en hoe leg je dit uit aan het kind?

- Hoe voelt iemand aan die dood is?

- Wie komen er dan in huis om de uitvaart te regelen?

- Wat is opbaren?

- Wat betekent "gecondoleerd"? 

- Wat gebeurt er allemaal tijdens het afscheid, de begrafenis of crematie?

- Hoe ziet een rouwauto er eigenlijk uit?

- Wat kan ik nog doen voordat papa, mama opa of oma dood gaat?

Samen kunnen we met, onder andere, deze bovengenoemde vragen aan de slag.  Of maken we met behulp van uitvaartspeelgoed beeldend wat er allemaal gaat gebeuren en wat begraven en cremeren nou precies is.

Maar we gaan ook creatief aan de slag en hebben ondertussen mooie gesprekken. Je kunt daar als ouder zelf nog bij aanwezig zijn.

Dit proces is voor kinderen al een mooie en speciale herinnering voor later.

Samen je (klein) kinderen voorbereiden op de dood en het afscheid
bottom of page