top of page

Gastles in de klas       † TOT ZOVER

 

Waarom zijn lessen over de dood belangrijk?    

De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Ook jouw leerlingen krijgen vroeg of laat te maken met dood en afscheid. Uit onderzoek blijkt dat aan het eind van de basisschoolperiode driekwart van de leerlingen van nabij een overlijden heeft meegemaakt. Wacht niet op een calamiteit, maar praat hierover vóórdat er tranen zijn.

Geef je leerlingen het gevoel dat alle emoties er mogen zijn. Maak ze vast vertrouwd met het onderwerp. Samen met de kinderen de dood onderzoeken, ideeën delen en je eigen gedachten erover vormen. Als afscheid een bespreekbaar onderwerp is op school, kun je in tijden van groot verdriet veel voor de kinderen betekenen. De dood is bovendien een fascinerend thema waar kinderen nieuwsgierig naar zijn.

Een gastspreker heeft een beroep dat met de dood te maken heeft. Denk aan een uitvaartverzorger, ritueel begeleider of iemand die grafstenen maakt. De gastspreker vertelt in de klas graag meer over zijn of haar werkzaamheden. In overleg met de school wordt een gastles afgestemd op de belangstelling en voorkennis van de leerlingen. Er is volop ruimte tot het stellen van vragen. Daarnaast hebben de leerlingen online op Doodgewoonindeklas toegang tot een schat aan informatie, lesmateriaal en werkvormen die de dood bespreekbaar maken.

Voor meer informatie ga naar www.totzover.nl 

Ook ben ik ambassadeur bij 'TOT ZOVER. Een platvorm om kinderen kennis te laten maken met de dood en alles daaromheen. Ook bieden zij educatie aan voor op school. Voor tot zover ben ik gast spreker en verzorg ik gastlessen op de basisschool in groep 7 & 8.

doodgewoon_in_de_klas_met_kleine_hein_ze
Doodgewoon_lesitem_730.jpg
bottom of page