top of page

Begeleiding

Zijn er kinderen betrokken bij de uitvaart en heeft u te weinig tijd of expertise? Dan help ik u graag om de kinderen tijdens dit proces te begeleiden en te betrekken. 

 

Ouders ervaren naast hun eigen verdriet vaak  niet de ruimte om hun kinderen hierin goed te ondersteunen en begeleiden. Hoe graag zij dit ook zouden willen. 

Om het rouwproces van kinderen goed op gang te laten komen is het belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen.

Ook tijdens de week van de uitvaart.

Kinderen vinden het meestal fijn als ze betrokken worden bij het vormgeven van een afscheid. zeker van iemand die dicht bij hen staat.

Op een locatie naar wens ga ik samen met de kinderen in de leeftijd van  3 tot 13 jaar 1,5 tot 2 uur aan de slag. We zijn creatief bezig en luisteren we naar muziek die hen aanspreekt en past bij het thema verlies.

Door muziek kunnen ingehouden gevoelens op gang komen.


De kinderen krijgen van mij persoonlijke aandacht en kunnen vragen stellen waar ik dan zo duidelijk en eerlijk mogelijk antwoord op probeer te geven in de taal die kinderen begrijpen.  

Ook maak ik  gebruik van uitvaartspeelgoed om kinderen beeldend voor te bereiden op wat er komen gaat tijdens een afscheid, ceremonie, begrafenis of crematie. Alles natuurlijk altijd in overleg met de ouders en eventueel de uitvaartbegeleider.

Door open en eerlijk met kinderen te communiceren komen zij niet voor verrassingen te staan. En door te vertellen wat er daadwerkelijk is krijgt de fantasie die vaak veel heftiger is dan de werkelijkheid geen kans om zich te ontwikkelen.

Voor kinderen is het soms ook moeilijk om, wanneer er iemand overlijdt, aan te geven wat ze kunnen en willen doen. Daarom is het fijn als er ideeën worden aangedragen. Bijvoorbeeld door creatief bezig te zijn of te werken met mooie en passende rituelen. Ik geef kinderen altijd mee: niets moet alles mag!

Voor wie 

Zowel uitvaartbegeleiders, ouders, grootouders & scholen kunnen direct contact opnemen als zij gevoel hebben dat er  rouwbegeleiding of ondersteuning voor kinderen nodig is.
IMG_3808.JPG
IMG_3469_edited.jpg
bottom of page